Zdravie a výživa -
Cukrovka
Ak máte nejaké overené či neoverené rady ohľadom stravy, čajov, výživy celkovo pri tejto diagnóze, poprosím Vás o ne.
Viem, že pohyb je veľmi dôležitý pri cukrovke, ale bohužiaľ, je na vozíku, takže tieto odporúčania prosím vynechajte.
Ďakujem.
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1107
Veľmi dobrý je čaj z morušových listov či plodov - celkovo tieto plody sú veľmi prospešné na tvorbu inzulínu. Robil a robí mi veľký problém biely cukor ale po rokoch som prišla na to že je to o bielení a teda výrobe, lebo ani bielu múku nemôžem ale ani ražnú ale špaldovú zvládam v pohode.
Voditkem je glykemicky index potravin.
Jist hlavne ty s nizkym.
Ryze-basmati, nebo bataty, coz jsou v podstate sacharidove jidla ale s vlakninou se rozkladaji pomalu a nedrazdi tolik slinivku. Jsou vhodnejsi nez knedlik testoviny pecivo z bile mouky kolace buchty..to vse ma vysoky GI. Pokud je strevo jinak ok da se pridanim potravin s vyssim obsahem vlakniny a snizenim jednoduchych cukru s prechodem na polysacharid dosahnout dobry vysledek.
Zkratka misto sladkosti (zakusek, bonbon..) susene ovoce napriklad. Misto jidel z hladke mouky celozrnne pecivo nebo lepe primo zrno, napriklad pohanka.